Kāposti pieder pie tiem dārzeņiem, kas tādā vai citādā veidā ir sastopami uz mūsu galda.
To galvenā priekšrocība ir tā, ka kāposti lieliski papildina sarežģītus ēdienus, bet pats galvenais – tas var darboties arī kā patstāvīgs ēdiens.
Šeit ir vienkārša recepte, kā marinētus kāpostus mājas apstākļos gatavoja mana vēmumiņa. Viņa tos vienmēr pasniedza kopā ar dažādiem gaļas ēdieniem un zivīm.
Sastāvdaļas marinētiem kāpostiem
2 kg kāpostu
400 g burkānu
4 ķiploka daiviņas
Sastāvdaļas marinādei
150 ml augu eļļas
75 ml etiķa (9%)
100 g cukura
2 ēdamkarotes sāls
3 lauru lapas
5-6 melnie pipari
0,5 litri ūdens
1 ēdamkarote sinepju sēklas (pēc izvēles)
Pagatavošana
Kāpostu nomazgā un smalki sagriež vai sarīvē uz rīves. Burkānus nomizo un sarīvējiet uz rupjas rīves. Bet ķiplokus sasmalciniet nelielos gabaliņos vai izspiež caur ķiploku spiedi (ja izmanto).
Visas sastāvdaļas cieši sablīvē bļodā (iegūsiet apmēram 3 litru burku).
Katliņā uzkarsē ūdeni un pievieno sāli, cukuru, lauru lapas, piparu graudus un sinepju sēklas (ja izmanto). Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai.
Pievieno etiķi un augu eļļu, un ļauj vēlreiz uzvārīties. Pēc tam noņem no uguns un atdzesē līdz istabas temperatūrai.
Pārlej dārzeņiem atdzesēto marinādi, lai kāposti būtu pilnībā pārklāti ar šķidrumu. Uzliek pa visu šķīvi un kādu smagumu.
Lasi vēl: Ja gadījies nosmērēt paklāju, steidzieties izmantot kartupeļu mizas
Atstāj istabas temperatūrā uz 5-8 stundām, lai kāposti sāk fermentēties un uzsūktu garšas.
Pēc tam pārliek kāpostus tīrā stikla burkā un uzglabā ledusskapī. Marinēti kāposti būs gatavi lietošanai pēc 1-2 dienām.
Pirms pasniegšanas kāpostus var papildināt ar svaigiem garšaugiem (piemēram, dillēm vai pētersīļiem) un apkaisīt ar melnajiem pipariem.